Revolutie bij de consument ontgaat de Horecava

Revolutie bij de consument ontgaat de Horecava

Het was weer ouderwets genieten op de Horecava. De bitterballen en andere snacks waren als vanouds volop aanwezig, evenals de daarbij geassocieerde frituurlucht en hordes horeca-ondernemers. Hij lijkt alsof de wereld niets is veranderd en de revolutie bij de consument de horeca wereld vooralsnog is ontgaan. 

Neem nou de snack industrie als voorbeeld. Bacon Bullet. Nieuwe koelverse frites. Krokante snacks uit de oven. Frikandel met 100% kwaliteitskalfsvlees. Ambachtelijke kroketjes met Ibericoham voor de frituur. Ambachtelijke Garnaal Kroket met 27% garnaal. Dat moeten de aanjagers zijn van de groei voor deze ondernemingen. En dat terwijl de consument een steeds groter belang hecht aan gezonde voeding en een betrokken maker, en de hoge consumptie van vlees steeds meer in twijfel trekt.

 

‘Ontwikkelingen van buiten de sector

 gaan het de traditionele snackbedrijven

moeilijk maken’

 

Natuurlijk blijven nog veel mensen bitterballen eten. Ook ik. Maar de frequentie waarin dat gebeurt is wel aan het afnemen. En als ik ze dan eet moet het ook echt goed zijn – zoals de heerlijker bitterballen van De Bourgondiër.

Om de bestaande vraag in stand te houden is het ook heel normaal dat bedrijven blijven werken aan de smaak, de textuur of prijs en gezondere varianten proberen te ontwikkelen. De vraag je hierbij moet stellen is echter of de horeca niet probeert een snellere paard-en-wagen te ontwikkelen in plaats van een nieuwe innovatie als de auto. Het feit dat de Bacon Bullet de Horecava Publieksprijs heeft gewonnen zou je dan ook heel makkelijk kunnen zien als een bevestiging dat de bedrijven op de goede weg  zijn. En dat consumenten inderdaad een nog snellere paard-en-wagen willen. In mijn optiek een risicovolle gedachtegang.

Tegelijkertijd zie ik namelijk ook heel veel nieuwe ontwikkelingen van buiten de sector die de potentie in zich hebben om het de traditionele snackbedrijven in de toekomst moeilijk te maken. Zo heeft Zwanenburg recent diverse groenteburgers op de markt gebracht, heeft Scelta Mushrooms een range van vegetarische snacks geïntroduceerd, heeft Koolen een champignonburger gelanceerd en Ekra Food de stampbal, De Dutch Weed Burger. Allemaal bedrijven die vroeger geen concurrent waren, maar nu om de gunsten van dezelfde klant dingen.

 

‘De grootste bedreiging voor

snackbedrijven komt niet

van directe concurrenten’

 

Daarnaast zie je ook in het out-of-home kanaal interessante ontwikkelingen die de snackmarkt beïnvloeden. Retailers die langer openblijven, verse maaltijden aanbieden en sushi bars installeren waardoor zij een betaalbaar alternatief bieden voor de snackbar en fastfoodservice. Maar ook nieuwe concepten die uit de grond springen zoals juice bars, smoothie bars, de vegetarisch snackbar, wok-to-go etc.

De grootste bedreiging voor snackbedrijven komt op de lange termijn dan ook niet van directe concurrenten. Maar van enig bewustzijn van die ontwikkeling was op de Horecava nog maar weinig te merken. - Edwin Palsma

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP