De missie van de food e-vangelist

De missie van de food e-vangelist

Onderzoeksbureau Ketchum signaleert een voorhoede van gezondheidsbewuste ‘food e-vangelists’. De groep voorlopers is bewust bezig met ingrediënten, producenten en transparantie. De vraag dringt zich op of deze groep invloed op de voedselproducent kan uitoefenen.

Valt daar zomaar een onderzoek naar foodies op de digitale deurmat. Uitgevoerd door Ketchum*. Een onderzoek dat ook wel wat vragen opwerpt. Maar laten we het eerst eens nader bekijken. Ketchum heeft in het onderzoek, Food 2020 getiteld, de foodies ontdekt. Of, zoals het bureau ze definieert: ‘The Food e-Vangelists’. (Het Nederlandse ‘voedselevangelisten’ klinkt aanzienlijk minder mooi.) Volgens Ketchum bestaat deze groep uit zo’n 11 procent van de bevolking. U vindt ze vooral onder vrouwen, bij mensen onder de 35 jaar en in de hogere inkomensgroepen. Op het ‘food’ terrein kenmerken ze zich door veel en vaak over eten te praten, regelmatig de beschikbare voedingsmiddelen - vooral de merken - te bekritiseren en dat, (natuurlijk, hèhè), op de social media doen.

 

‘De food e-vangelist is primair met zijn,

of beter: haar gezondheid bezig’

 

Daar waar de foodies wellicht meer culinair gedreven zijn, is de food e-vangelist primair met zijn, of beter: haar gezondheid bezig. Ze kopen vaker vers en minder verwerkt. Ze zijn zeer geïnteresseerd in de handel en wandel van de aanbieders van voedingsmiddelen, al ligt het vertrouwen op een laag pitje. Ze zijn ook zeer actief in het verzamelen van informatie over voeding. Ze zien het als hun éigen verantwoordelijkheid om gezond te eten en niet zo zeer als de verantwoordelijkheid van de aanbieders.

Voor de aanbieders van voedingsmiddelen hebben ze evenwel een belangrijke boodschap in de achterzak. Ze willen dat de producenten gezondere voeding gaan maken. Ze willen een volledige en transparante declaratie op de verpakkingen. En ze willen dat kwalitatief voedsel voor iedereen beschikbaar is. Oók voor consumenten met financiële nood (ik breek mijn hersens over wat ze hier nou mee bedoelen). En ten slotte: ze vinden dat aanbieders op het gebied van communicatie, vooral in de social media, een ‘better job’ moeten doen.

Nu de vragen.

In het onderzoek staat dat zo’n 11 procent van de bevolking behoort tot de food e-vangelists. Overigens staat ergens anders in het rapport dat dit 22 procent is, dus verwarrend is het wel. Misschien zijn de 11 procent wel alleen de jonge, goedverdienende vrouwen.

 

‘Foodies en food e-vangelists

hebben beide wel wat te besteden’

 

De vraag is natuurlijk in welke mate deze 11 procent de voorlopers zijn van de rest van de bevolking. De eerder genoemde foodies verdenk ik van een meer hedonistische, elitaire en zich tegen de mainstream afzettende houding, waarbij lekker belangrijker is dan gezond en waarbij duurzaam, lokaal en klein meer iets is om dat gedrag te legitimeren. Bij de food e-vangelists daarentegen zie ik primair een gedrevenheid naar gezondheid. En waar ik denk dat de foodies blijven hangen in hun inner circle, verwacht ik van de food e-vangelist toch een bredere uitstraling naar andere bevolkingsgroepen.  Ik denk dat dit vooral komt omdat gezondheid de komende jaren een veel grotere rol gaat spelen dan lekker.

Wat foodies en food e-vangelists gemeenschappelijk hebben is dat beide groepen wel wat te besteden hebben. En gezond eten (laat staan lekker eten) is nu eenmaal in de ogen van mensen duurder dan ongezond. Misschien daarom ook de eis van de food e-vangelists om gezond eten voor iedereen beschikbaar te maken, ook voor de groep met een kleine beurs. Noem het een soort rechtvaardigheidsgevoel. De Foodmonitor van deze week duidt overigens dat hier wel een conflict ligt.

Een andere vraag. Hebben de food e-vangelists invloed op de voedselmarkt en op de aanbieders daarin? Daar lijkt het op. Waar de foodies zich afkeren van de grote voedselproducerende bedrijven, wil de food e-vangelist best in dialoog met hen. Hoewel het wantrouwen zoals gezegd groot is, is er toch ook niet veel afkeer: als ze in de toekomst maar gezondere producten gaan produceren en transparanter worden. En als we beseffen dat die grote ondernemingen met elkaar minstens 60 tot 70 procent van de markt hebben, een aandeel wat nog wel zal groeien ook, en als we merken dat er toch een omslag gaande is bij deze grote bedrijven om meer duurzaam (nog wel veel greenwashing) en meer op gezondheid te gaan innoveren, dan ontstaat langzamerhand een mooi voorland: gezond eten tegen een redelijke prijs.

Een te positief verhaal? - Jan Peter van Doorn 

* http://www.ketchum.com/food-2020-consumer-ceo alwaar ook het hele rapport verkrijgbaar is.

Reacties

 • b-berry 24 oktober 2013 17:02

  Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar.
  Als producent van natuurlijk gezonde blauwe bessen met eigen verwerkingen en afzet merken we dat dagelijks.
  Foodies en food-evangelisten nemen graag de moeite om bedrijven, als het onze te bezoeken. Soms komen ze zelfs van ver om kennis te maken met blauwe bessen ons bedrijf.
  Ze vinden het vaak een onvergetelijke ervaring en dat kan alleen als je er tijd en moeite in investeert.
  Een verkoopautomaat aan de weg is hiervoor niet de oplossing.
  Een duurzame productie/visie met kennis van zaken over de gezondheidsaspecten van je producten is essentieel.
  Ook is men bijzonder geĂŻnteresseerd in conservering en veelzijdigheid in gebruiksmogelijkheden.
  Bij directe verkoop zijn er geen verdere schakels meer in de keten, wat zich ook vertaalt in goede kwaliteit (vers) en concurrerende prijzen. Verder leveren we ook direct aan winkels, ambulante handel en de gastronomie. Het zijn Erkende streekproducten.

 • wilmaculinair 19 februari 2014 13:18

  Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs. De huishoudschool is verdwenen, want werd ouderwets en rolbevestigend gevonden. Maar wie leert er nu nog iets over voeding, koken, verzorging?  We leren op de middelbare school wel wiskunde en Engels, maar hoe je moet leven, dat wordt vergeten. Ik heb in de jaren 70 nog wel van mijn moeder meegekregen hoe je een huishouden rijlt en zijlt en hoe je moet koken en bakken. En de foodies zullen hun kinderen nogsteeds waardevolle informatie geven over goed, gezond en lekker eten, zoals ik dat mijn dochter heb geleerd. Maar al die anderen? ‘Wij Nederlanders’ kunnen niet koken. Daarom hebben we hulp nodig van pakjes en zakjes en kant en klare producten. Misschien ligt daar een taak voor Albert Heijn of Jumbo: een open leerkeuken in de winkel, waar cursussen worden gegeven. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Op een gezellige, inspirerende, open manier met de vele mooie producten die ook in de winkels te koop zijn.

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP