Nederlanders zullen als eerste minderen op vlees en pasta

Iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan te gaan minderen met bepaalde voedselproducten. Daarbij zijn vlees en pasta de producten die het meest opvallen. Dat blijkt uit de Foodmonitor waarin consumenten gevraagd werd voor een tiental voedingsmiddelen aan te geven waarop ze zouden minderen. 

Dat consumenten aangeven dat ze willen minderen op vlees is niet zo verwonderlijk. Dat zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met de prijs; de consument moet besparen en doet dat op dure producten. Maar het heeft ook te maken met duurzaamheid, gezondheid en het consumentenvertrouwen, na alle schandalen in de sector.

In het geval van pasta is het wel verwonderlijk. Want er was de laatste tijd juist heel veel over brood te doen, en niemand had het over pasta. Toch zal het ook voornamelijk gaan om gezondheid. Mede vanwege alle aandacht die er is geweest voor suikers (koolhydraten) na het succes van De Voedselzandloper en consorten.

Dat consumenten willen gaan minderen is goed in het kader van gezondheid en duurzaamheid. Maar of ze het echt gaat doen is een tweede. Over consumptiecijfers is weinig gepubliceerd, maar het lijkt erop dat er nog niet echt een daling te zien is. Rationeel gezien zegt de consument wel te gaan minderen. Maar in de praktijk blijkt de consument vast te houden aan eetgewoontes. Het feit dat de consument er over nadenkt laat wel iets zien van een besef dat er iets moet veranderen.

Vleesproducenten kunnen mogelijk volume kwijtraken, maar ze kunnen ook in spelen op de behoefte aan  minderen. Door bijvoorbeeld kleinere porties van betere kwaliteit te verkopen. De ontwikkelingen in de markt laten zien dat er in ieder geval wel op ingespeeld wordt door andere producenten. Zo zijn de vleesvervangers steeds beter van kwaliteit en bijna niet meer van echt vlees te onderscheiden. Ook worden producten als insecten serieus bekeken als alternatieve eiwitbron. Voor pasta zijn ‘nieuwe’, meer voedzame alternatieven populair. Quinoa, bijvoorbeeld, is bijna niet meer aan te slepen. Dit brengt weer andere problemen met zich mee, zoals de beschikbaarheid van deze gewassen voor de plaatselijke bevolking. Maar het laat wel zien dat de meeste consumenten open staan voor alternatieven, mits die echt lekker zijn.

 

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP