Nederlanders willen geen vitaminen uit pillen

Maar liefst 71% van de Nederlanders is het niet eens met de stelling “Ik kan mijn vitaminen beter uit pillen dan uit eten halen.” Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en Trendbox. Een voor de hand liggende uitkomst, die goed past binnen het idee dat voedsel het medicijn is van de toekomst. Maar de vraag is: handelen we hier ook naar? 

Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid slikt een kwart tot de helft van de Nederlanders wel eens supplementen, niet als vervanging maar als aanvulling. Volgens de brancheorganisatie voor gezondheidsproducten is deze markt groeiende. Men wil graag gezond leven, maar het moet wel makkelijk zijn.

Dat is ook logisch gezien het feit dat we te weinig groenten en fruit eten. Veel (niet alle) van de vitaminen die we nodig hebben halen we uit groente en fruit. Maar meer dan 90% van de mensen eet niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente en twee stuks fruit. Voedingssupplement bieden hiervoor een makkelijk alternatief. Er zijn echter geen volksgezondheidsproblemen bekend over een tekort aan vitaminen in Nederland. En daar is de impasse: de meerderheid wil geen vitaminen uit pillen maar eet ook niet genoeg groente en fruit. Dus zolang dat niet tot grote problemen leidt is er geen reden om het gedrag te veranderen.

Daarnaast is er wel de toename van obesitas en andere voedselgerelateerde ziektes. Het grootste probleem is dan ook niet vitaminen (en andere nutriënten) waar we tekort aan hebben, maar een overdaad aan vet, suiker en zout door ongezond eten. En dat los je niet op met het slikken van pillen, maar met gezonder eten. 

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP