Consument vindt diervriendelijkheid in Nederland prima

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de diervriendelijkheid van het voedsel in Nederland goed is, of zelfs is verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en Trendbox. De consument is dus tevreden met het aanbod en heeft geen aanleiding om hiervoor zijn voedselkeuze aan te passen. Deze houding maakt het moeilijk om bijvoorbeeld de transitie van 0- naar 1-, 2- of zelfs 3-sterrenvlees terug te verdienen. 

Opvallend is dat ondanks de ophef over de plofkip en andere campagnes van Wakker Dier de consument een positief beeld heeft van de diervriendelijkheid in Nederland. Of dit beeld juist is of niet is hier dan niet belangrijk, het verklaart wel dat de transitie van 0 naar meersterrenvlees moeilijk is. Dat er iets moet veranderen aan de omstandigheden waarin dieren zoals kippen leven daar lijken alle partijen in de sector het in ieder geval over eens te zijn. Waar ze het niet over eens zijn is de snelheid van deze transitie. Dat heeft onder andere te maken met productiecapaciteit en de bereidheid van de consument ervoor te betalen.

Albert Heijn heeft het geprobeerd met de Hollandse Kip, die als ‘100% duurzaam’ werd gepresenteerd maar de wind van voren kreeg van Wakker Dier, omdat ze dat nog helemaal niet waar kunnen maken. Jumbo lanceerde onlangs de Nieuwe Standaard Kip en lijkt daarmee de juiste snaar te raken. Het verschil is dat de manier van communiceren van Jumbo de consument zelf de gelegenheid geeft er een oordeel over te vormen, terwijl AH zegt dat het zo is en daarmee loze beloftes doet. Jumbo neemt daarbij een voortrekkers rol en hoopt daarmee de standaard te zetten in de Nederlandse retail. Maar de vraag blijft of de consument het ook zal omarmen. 

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP