Consument heeft geen idee hoeveel calorieen hij eet

December is de maand waarin we meestal te veel eten. De reden om in de Foodmonitor van Food for Food en Trendbox eens stil te staan bij de vraag hoeveel men denkt per dag gemiddeld aan calorieën te eten. Wat blijkt? Een meerderheid van de Nederlanders heeft geen idee hoeveel calorieën ze op een dag eet. 

Het is bekend hoeveel calorieën we gemiddeld per dag nodig hebben, passend bij een gezonde leefstijl: 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Dit staat immers op bijna elke verpakking in de supermarkt. Maar toch blijft het lastig om goed in te schatten hoeveel calorieën we alles bij elkaar nou precies eten.

Opvallend is dat het gemiddelde voor vrouwen (2000 kcal) in de antwoorden van vrouwen een kleine piek in de grafiek te zien geeft, net als het kleine piekje bij de mannen en hun gemiddelde (2500 kcal). Bij een klein deel van de respondenten zijn deze waarden dus (bewust of onbewust) wel bekend. De overgrote meerderheid heeft echter geen idee van de calorie-inname. 

De theorie dat iedereen zoveel calorieën eet als hij weer verbrandt wordt al enige tijd in twijfel getrokken. Het gaat er niet alleen om hoeveel calorieën je binnenkrijgt, het is ook belangrijk om te kijken uit welk voedsel je je calorieën haalt. Om wat je eet dus, maar ook daarover lopen de meningen uiteen. Je weet pas dat je te veel of slecht eet wanneer het te laat is, als het vetrolletje zichtbaar wordt en de extra kilo’s voelbaar aanwezig zijn.

Kennelijk hanteert ons lichaam een ander meetsysteem, of misschien wel geen systeem als het gaat om (te veel) eten. En dus moeten we wellicht constateren dat we van één van de belangrijkste zaken in ons leven maar erg weinig weten.

Foodmonitor

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP