70% van de bevolking denkt niet (te) veel zout te eten

De consument heeft geen idee van zijn eigen zoutconsumptie. Slechts 30% van de Nederlanders geeft aan dat ze veel of te veel zout eten, in een onderzoek van Trendbox en Food for Food. Dit komt totaal niet overeen met de statistieken over de werkelijke zoutconsumptie, waaruit blijkt dat we te veel zout eten. 

Volgens de onderzoeksresultaten die het RIVM in 2012 publiceerde krijgt 85% van de bevolking te veel zout binnen. De aanbevolen maximum richtlijn is 6 gram per dag, en zowel mannen als vrouwen zitten hierboven. De voorkeur heeft zelfs om slechts 2 tot 3 gram zout binnen te krijgen. We krijgen gemiddeld 7,5 tot 8,5 gram zout binnen per dag. Met uitschieters naar 12 gram.

We kunnen hieruit opmaken dat de consument geen flauw idee heeft van hoeveel zout hij binnenkrijgt. De Nederlander is zich niet bewust hoeveel zout er in voedingsmiddelen verwerkt is, en denkt bij deze vraag aan het zout dat uit het zoutvaatje komt. Waarschijnlijk is hij zich er ook niet bewust van hoe schadelijk te veel zout kan zijn. Het is voor de meeste consumenten onduidelijk wat het gevolg is van te veel zout, in tegenstelling tot andere voedingstoffen. Want bij te veel suikers of vet word je dik, bij te weinig vezels krijg je darmproblemen en bij te weinig vitamines gaat je weerstand naar beneden. Te veel zout heeft in de meeste gevallen een lange termijn effect op de gezondheid, dat zich uiteindelijk uit in hart- en vaatziekten of nierproblemen.

De voedingsmiddelenindustrie is sinds enkele jaren actief met het verlagen van de hoeveelheid zout in producten. Omdat zelfregulering niet werkt worden vanuit de Consumentenbond en de Hart- en Nierstichting zelfs wettelijke regelingen geëist om meer effect te bereiken. Het effect zou extra groot zijn als ook consumenten hun voedingspatroon gaan aanpassen. De bewustwording van de eigen zoutconsumptie is hierbij noodzakelijk. Maar dat heeft nog een lange weg te gaan en de vraag is of het haalbaar is, want zout is een belangrijke smaakmaker en daardoor moeilijk te weerstaan.

(Onderzoek RIVM 2012)

 

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP