Omgekeerde wereld

Omgekeerde wereld

Laat ik beginnen met zeggen dat ik Theo van Uffelen persoonlijk ken en hem ook als een goede, intelligente en integere marketeer zie. Vandaar mijn verbazing. Waar gaat het over? Theo is marketing director Coca-Cola Europe. In zijn voordracht op het Nieuwjaarsdebat van Schuttelaar & Partners verwijt hij de media en consumentenwaakhonden dat zij mensen belemmeren in het maken van een gezonde keuze in voedsel en dat het geen wonder is dat, door de slechte onderbouwing en gebrek aan nuance van deze partijen, het vertrouwen in voedsel is afgenomen. 

Alsof er geen voedselschandalen zijn. Of ongezonde producten. Of een ongezonde levensstijl wordt gepromoot. Wat is hier aan de hand? Eerlijk gezegd: ik heb geen idee. Is het iets in de trant van ‘ik-zal-eens-iets-dwars-zeggen-bij-Schuttelaar-&-Partners’ of is het een teken van onmacht? Onmacht omdat het wantrouwen ten opzichte van ‘big food’ steeds maar toeneemt en nauwelijks te keren lijkt. Theo kennende denk ik het laatste.

 

'De tijd van onbewust onbekwaam

ligt echt wel achter ons'

 

Maar dan nog is het er eentje uit de serie ‘De pot verwijt de ketel’. En dat niet alleen, hij gaat ook voorbij aan het toenemende bewustzijn van consumenten (in ieder geval een steeds groter deel van de consumenten) waar het voeding betreft. De tijd van onbewust onbekwaam, een tijd waarin de meeste bedrijven in big food groot zijn geworden, ligt echt wel achter ons. En het is wel degelijk mogelijk dat de media en de consumentenwaakhonden deze ontwikkeling hebben aangezet en versneld, waarvoor dank, maar om nu te zeggen dat ze de óórzaak zijn van het afnemende vertrouwen in voedsel is een brug te ver. Om twee redenen. In de eerste plaats gaat die gedachte nog steeds uit van een consument die als gewillig schaap naar de slachtbank wordt geleid. Nu niet door de voedselproducent, maar door de media en waakhonden. En in de tweede plaats is het, en dat gaat maar door, het minimaliseren van de eigen rol. De grote voedselproducenten zullen zo langzamerhand toch wel zeggen: “Ik geloof dat de maatschappij wat kritischer wordt over wat we doen. Misschien moeten we eens wat veranderen.”

 

'Wanneer gaat big food

werkelijk aan de slag?'

 

Dát had ik een mooi verhaal gevonden. Het is volgens mij nog lang geen tijd om de corporate social responsibility te vervangen door de collective social responsibility, zoals Theo van Uffelen stelt. Het is juist de collective social reponsibility die dwingt tot corporate social responsibility. Of in gewoon Nederlands: wanneer gaat big food werkelijk aan de slag? Ook al leidt dat tot verwarrende acties, getuige het volgende voorbeeld.

In what Unilever Foods President Antoine de Saint-Affrique calls a “fundamental turnaround” of a $4.8 billion business that has struggled for years, Unilever in September added butter to Rama in Germany, the biggest spread brand in that market. After years of positioning butter as the enemy of margarine, the battle is over, he said in a Dec. 5 investor conference. 

The battle is over. Laten we nou niet een nieuwe beginnen tegen de media en de consumentenwaakhonden.

Jan Peter van Doorn

Reacties

 • Theo 28 februari 2014 11:22

  He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt alsof er wat meer uitleg nodig is om je mijn punt te doen begrijpen. Dit is zeker geen zwart-wit situatie of ‘ja, maar jij ...’-praat , maar een oprechte uitnodiging om niet alleen naar anderen te wijzen op wat zij allemaal moeten doen, maar ook eens zelfkritisch te zijn op wat het effect is van voortdurend cynisme en berichtgeving die niet altijd gebaseerd is op een brede blik of alle relevante feiten. Dus laat maar weten of je door wil luisteren en met plezier wil ik met je doorpraten over het waarde-oordeel wat daaran dan geknoopt kan worden. Je weet me te vinden, en ik ontmoet je graag weer eens ! Groeten van Theo

 • Jan Peter van Doorn 28 februari 2014 11:39

  Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen als Foodwatch, Wakker Dier en anderen niet altijd even prettig communiceren, maar dat laat onverlet dat ik verbaasd ben over de oproep tot zelfkritiek. Eerst was er Coca Cola en anderen, daarna kwamen pas de Foodwatchen. Maar het onderwerp en de route naar de oplossing interesseert me bijzonder, dus maak ik graag van je uitnodiging om verder te praten gebruik. Leuk om je weer eens te spreken. Ik ga kijken of ik je kan vinden.

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP