Kennis en macht

Kennis en macht

Ik herinner me nog een mantraatje uit mijn kindertijd om de onderwijzers te plagen: kennis is macht, macht is verderf, dus kennis is verderf. Met deze mantra hoopten we onder het juk van het leren uit te komen. Wat uiteraard mislukte. Vele jaren later komt het onderwerp weer aan de orde. Maar nu in een ander verband. En niet dat van Nederland Kennisland. 

Vorige week was ik op uitnodiging van ABN Amro op een bijeenkomst met hun agrarische klanten. Een volle zaal en een aantal mooie presentaties van ondernemers uit de sector die het anders aanpakken. Waarbij samenwerken het belangrijke thema was. En zeker, dat is belangrijk, maar ik ga er even aan voorbij als u het goed vindt. Ik wil even blijven steken bij de commerciële vaardigheden. En die staan op een laag pitje. Zeker vergeleken met de grote multinationals als Unilever, Nestlé en Danone. Maar zelfs zonder die vergelijking is er wel wat aan de hand. Er moet werkelijk een enorme inhaalslag gemaakt worden op marketing en consumentengebied. Basisbegrippen als ‘waarom doe ik het’, ‘voor wie doe ik het’ en ‘wat maakt me nu anders’ zijn nauwelijks ingevuld. En als ze al enigszins vorm hebben, dan is dat met een overvloed aan argumenten waar je nauwelijks nog wijs uit kan worden. In marketingtermen willen ze alles zijn voor iedereen. Kansloos. In het marketingjargon spreken we vaak van de ‘single minded propostion’  wat zoveel wil zeggen dat je met een helder, eenduidig en makkelijk te begrijpen aanbod moet komen. Zelfs de Unilevers en Nestlé’s van deze wereld hebben het daar vaak moeilijk mee. Maar in het MKB van de agrofoodsector is het slechter gesteld. Helaas, want in het enorme aanbod van producten die ook nog in een enorm aanbod van media worden geadverteerd is het een allereerste vereiste. Kennis dus, kennis om in de huidige tijd van ondernemen een deuk te slaan.

Nu kan je wel wachten op de grote aanbieders en de steken die ze gaan laten vallen - zie ook het hoofdartikel van deze week - maar als je niet vol bewapend de strijd aanbindt is het vergeefse moeite. Als je niet voor ogen hebt hoe je je product relevant, zichtbaar en verkrijgbaar maakt, zal er niet veel gebeuren.

De vraag die wel eens bij mij rijst, is of het geen gepasseerd station is. Of de plekken ingenomen gaan worden door de Willem & Dreesen. Of de mannen en vrouwen van Marqt of van Oggu. Die stuk voor stuk de Unilever-, Albert Heijn- of Procter & Gamble-school hebben doorlopen. Het speelveld is niet meer dat van het amateurisme, hoe ontwapenend ook, maar van professionaliteit. Vakmanschap dat zich naast verduveld goed produceren ook op het marketinggebied uitstrekt.

En alle goede bedoelingen ten spijt, aan dit gebied wordt maar weinig aandacht besteed. De veeleisende markt vraagt een steeds groter deel van de competenties, tijd en geld van de ondernemers. Er wordt erg veel over innovatie gesproken, maar de echte innovatie zou hier moeten plaatsvinden. Vooral om de andere, meer technologische innovaties niet in schoonheid te laten sterven.

Jan Peter van Doorn

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP