Hoogste tijd voor wat nieuws

Hoogste tijd voor wat nieuws

Laten we wel wezen. Wat heb je nog aan al die (grote) merken? Het enige wat ze doen is proberen in elke uithoek van de wereld hun standaardproduct te verkopen en hun positie in stand te houden door de concurrent over te nemen. Dit geldt niet alleen voor food, maar is ook in veel andere markten zichtbaar. In elk marktsegment heb je nog maar een of twee merken, aangevuld met een retailmerk en dat is het. En die merken staan al jaren stil. Piepkleine innovaties, ander smaakje, verpakkinkje, etiketje of formaatje moet er het leven in houden, geruggesteund door reclame in elk medium en op elke hoek van de straat. Zodat we niet vergeten dat ze bestaan. Meer hebben ze vaak niet te bieden. 

Het is lange tijd goed gegaan. Het maakte ons, de consument, namelijk ook niet veel uit. We leefden in welvaart, hoefden niet op een centje meer te letten en vonden al die reclame eigenlijk best leuk. Laat staan dat we serieus hoefden na te denken of we onze boodschappen bij Lidl of Aldi gaan doen. Action en Primark bestonden nog niet.

 

Grote merken lijken

aan het eind van hun Latijn’

 

Grote merken lijken aan het eind van hun Latijn. In het hoofdartikel legt Edwin Palsma McDonalds onder de loep. Het lijkt of zij, en met hen vele anderen ‘iets’ gemist hebben, iets niet gezien. Zo druk bezig met het uitrollen van het concern over de wereld, met mergers and acquisitions en kostenbesparingen, dat ze gemist hebben dat grote groepen consumenten een andere afslag hebben genomen. De afslag naar minder loze beloftes, meer kwaliteit of veel goedkopere alternatieven, naar gezondere producten, naar de aanwezigheid van een maker, naar ook het scheiden van je plastic afval, naar duurzamer (lokaal en fairtrade). Die afslag gaat niet zonder slag of stoot. Het aanbod en de verkrijgbaarheid is nog lang niet uitontwikkeld. Het is allemaal nog wat ongemakkelijk. Maar dat is een kwestie van tijd.  En het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat in food ook ruimte is voor de Googles, Spotify’s, Airbnb’s en Ubers. Allemaal producten die het niet hoeven te hebben van grote reclamecampagnes, maar het hebben van goede onderscheidende producten en enthousiaste gebruikers die het doorvertellen

Met Axe ben je onweerstaanbaar, met l’Oreal ben je het waard, met Douwe Egberts wordt het gezellig en met Nike verleg je je grenzen. Ik denk dat we genoeg hebben van deze flauwekul. Ik denk dat de grootste verschuiving plaatsvindt van merken die ons vertellen dat wij het ‘waard’ zijn, naar producten die het zelf waard zijn. Die vernieuwend, transparant, persoonlijk en van de hoogste kwaliteit zijn.

 

‘De toekomst is aan producten

met onderscheidende inhoud,

kwaliteit en vakmanschap’

 

Steeds vaker zijn 'concepten' niet meer dan een vormpje, zonder werkelijke inhoud. Ze rusten op emotie, lifestyle en reclamedruk. En Unilever heeft steeds meer moeite ze in de lucht te houden. De retail slaat er met al hun eigen merken al vele jaren diepe deuken in en ook de consument laat het langzaam afweten. De betrouwbaarheid van een merk neemt al jaren zienderogen af. De toekomst is aan producten met onderscheidende inhoud, kwaliteit en vakmanschap. Niet omdat jij het waard bent, maar omdat die producten het waard zijn.

Jan Peter van Doorn

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP