De laagste prijs

De laagste prijs

Het was natuurlijk van alle tijden, aanbieders van producten en diensten die zich positioneerden op de laagste prijs. Ook van ver voor de economische crisis. Veelal mogelijk gemaakt door technologie, grootschaligheid of diepe zakken. Vroeger spraken we nog van value for money, waar voor je geld. Maar waar of waarde is niet meer relevant. Het gaat om het nieuwe goedkoop. Van nog maar een handjevol producten zien we de waarde, de neck tie producten. Producten waarmee je je kan onderscheiden, producten die je een imago geven. Steeds minder zijn het er, want we komen er ook achter dat het steeds minder werkt. Daarbij: waarde went. En daarmee, zoals Lucebert zo mooi wist te zeggen, wordt alles van waarde weerloos. En wordt van de meeste dingen de prijs het belangrijkste.

Tegelijkertijd kunnen we iets anders constateren. De mogelijkheid om dingen tegen de laagste prijs aan te bieden raken uitgeput, er komt altijd wel iemand die er in slaagt nog lager te prijzen. Ze kunnen slechts bereikt worden door lager in de keten nog scherper in te kopen, personeel onder te betalen, te sjoemelen met arbeidsvoorwaarden of het te regelen via merkwaardige kruissubsidies. En natuurlijk is er nog de verlaging van kwaliteit in het algemeen.

 

’Het smaakt helemaal

niet slecht voor 30 cent’

 

De verarming speelt deze trend natuurlijk in de kaart. Als je al je vaste kosten hebt gehad, huisvesting, zorg, vervoer en dergelijke, wil je wel een volle tas voor een paar euro. Toch het gevoel dat je nog mee doet, dat je je op een op andere manier aan het verwennen bent. En dat verwennen nemen we met een korreltje zout: “Goh het ziet er nog best uit voor die ene euro”, of “Het smaakt helemaal niet zo slecht voor die 30 cent.”

Ik zie niet hoe deze trend te keren valt en ik denk dat de brand ook zal uitslaan naar andere gebieden: auto-industrie, farmacie en vermoedelijk ontspanning. De Belgische politicoloog Holslag spreekt over een afnemende waardigheid, die we met de aankoop van goedkope spullen over ons afroepen. Maar ik vind dat te stellig. Net zo zeer te stellig als dat de aanschaf van duurdere producten ons waardigheid zouden geven.

 

‘We gaan beter bekijken wat we nodig

hebben en welke prijs dan redelijk is’

 

Ik denk eerder dat we aan de vooravond staan van het heroriënteren op ons eigen consumptiebeleid. We gaan beter bekijken wat we nodig hebben, welke echte kwaliteit producten moeten hebben (en niet de reclame-kwaliteit) en welke prijs dan redelijk is om daar voor te betalen.

En dat is toch best een bemoedigende kerstgedachte. Fijne feestdagen gewenst.

Jan Peter van Doorn

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP