De geheime bijeenkomst

De geheime bijeenkomst

‘AH roept hulp A-merkfabrikanten in’, kopte Distrifood deze week. Dat is nieuws, zeg nou zelf. Groot nieuws. AH die sinds de jaren tachtig de A-merkfabrikanten aan de leiband heeft gehad en de wet heeft voorgeschreven, heeft hulp nodig. Van A- merkfabrikanten. Wat moeten die hebben staan gniffelen. 'Eindelijk gerechtigheid', zullen ze gedacht hebben. En in het artikel is van een van de deelnemende fabrikanten ook deze uitspraak te lezen: 'AH ging daar met de billen bloot. Er ligt een probleem. Ze draaien er niet omheen'. 

Natuurlijk is het al langer bekend dat AH in de problemen zit. De primaire kopers dreigen te vluchten. Daar wezen we al eerder op. Hulp nodig? Wat voor hulp? Extra geld is het eerste waar je aan denkt met de 2-procentskorting nog vers in het geheugen. Maar zo plat zal het toch niet zijn?

Wat dan? Meer exclusiviteit, meer extra promoties, eerder de innovaties? Maar ook dat wordt al dertig jaar gedaan. Er moet iets anders zijn. Helaas, ik was er niet bij. Ik kan er alleen maar naar raden en de berichtgeving maakt ook niet veel duidelijk. Het was tenslotte een geheime bijeenkomst.

 

‘Ik weet dat Procter & Gamble twintig keer

meer weet van wasmiddelen dan AH’

 

Welke hulp hebben A-merken eigenlijk te bieden? Kennis van de markt, kennis van de consument? Vermoedelijk, want op dat terrein heeft AH echt de aansluiting gemist en het gevoel verloren. Ik weet dat Procter & Gamble twintig keer meer weet van wasmiddelen dan AH. Zelfs als het de AH-klant betreft. En zo zit het bij vele A-merken. Maar gaan ze nu na al die jaren van bashing die informatie zo maar overdragen (als ze dat al niet deden)? Wat zouden ze er voor terug kunnen krijgen? Meer marge, betere schappositie?

Mijn vriend en vroegere collega Rob Benjamens heeft eens uitgerekend dat de omzet van het eigen merk van AH net zo groot is als de totale supermarktomzet van de 100 belangrijkste A-merken. Ik kan me niet voorstellen dat het eigenmerken-beleid op de schop gaat, maar goed de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Toen ik nog voor de grotere A-merken werkte, werd er ten burele weleens de volgende uitspraak gedaan: “Je leert de apen klimmen en als ze dat kunnen, gaan ze je met kokosnoten bekogelen.”

 

‘AH ligt onder een vergrootglas

en dat hoort ook zo’

 

Deze column staat vol vraagtekens, ik realiseer het me. Het is ook een beetje een raadsel. AH ligt onder een vergrootglas en dat hoort ook zo als je jaren achtereen de grootste bent met de bijbehorende hautaine houding. Dus is ieder erg benieuwd wat er gaat gebeuren. Innovatie is zo’n voor de handliggend ding. Het hoofdartikel van deze week gaat er over. Maar voor mij is het de vraag of dat voldoende is.

Ik hoop echt op een cultuuromslag. Uit de ivoren toren, dichter op de markt en een grote stap in de richting van de consument. Een eerlijke en oprechte AH, zoals in Distrifood staat te lezen. Want blauw moet wel blijven. Het wordt anders wel verrekte geel. Ik was trouwens onlangs in een nieuwe Jumbo. Wel érg geel.

Jan Peter van Doorn

Reacties

Reageer

Login om te reageren

Ik heb nog geen gebruikersnaam en wachtwoord

Robuuste marktposities

Column

JAN PETER VAN DOORN

De marketing voorbij

De marketing voorbij Er is een groeiende twijfel over de vraag of onze huidige economische systemen nog wel goed functioneren. Dat geldt nog steeds voor de bankensector, die ondanks alle malaise hetzelfde is gebleven. Eveneens geldt dat voor de zorgsector, die onbetaalbaar is geworden en waarin de rol van de grote roerganger, de farmaceutische industrie, steeds meer ter discussie staat. En natuurlijk gaat het ook op voor onze eigen agrofoodsector.  [ Lees meer ]

Laatste reacties

 • Hoi Theo, ik begrijp echt wel wat je bedoelt en ik snap dat partijen...
  Jan Peter van Doorn - 28 februari 2014 11:39
 • He Jan-Peter, ik zie nu pas deze column (bij toeval), en het lijkt...
  Theo - 28 februari 2014 11:22
 • Wat in Nederland als sinds de jaren 80 ontbreekt is voedingsonderwijs....
  wilmaculinair - 19 februari 2014 13:18
 • Dat de interesse in gezonde voeding toeneemt is duidelijk merkbaar....
  b-berry - 24 oktober 2013 17:02
 • Hoi Olaf,
  Nee geldt voor sectoren, maar die van food het mijn...
  Jan Peter van Doorn - 15 maart 2013 15:46
 • Beste Jan Peter,
  Helder verhaal, maar zeker niet alleen voor de...
  Olaf - 14 maart 2013 14:20
 • Paul,
  Dank voor je reactie. Ik deel je mening dat Topsectoren beleid...
  Edwin Palsma - 07 februari 2013 11:50
 • Een goede analyse van de controverse die nu bestaat: het MKB zou de...
  Paul Visschedijk - 04 februari 2013 12:53
TrendboxBanner 2 TOP